10. februar 2023

En medborgerskabsuge med inspirerende livshistorier og ny viden

I uge 6 holdt vi medborgerskabsuge på VUC Lyngby. Ugen bød blandt andet på et loppemarked over flere dage og foredrag i Posten. Blandt ugens temaer var fagbevægelsens historie og revolutionen i Iran.

Af Eva Sofie Fritzbøger

Her på VUC Lyngby går vi på vinterferie fyldt med ny inspiration. Uge 6 var nemlig medborgerskabsuge på skolen, og vi havde spændende foredragsholdere på besøg, der delte deres fortællinger og viden med os.

Fokus på bæredygtigt forbrug med loppemarked
Medborgerskabsugen blev allerede indledt mandag med et loppemarked drevet af kursister og ansatte. Loppemarkedet, der strakte sig over fire dage, gav mulighed for at bidrage til klimaet ved at støtte genbrug og bæredygtigt forbrug, og så var det selvfølgelig en god mulighed for at gøre et godt fund til billige penge.

Foredrag der inspirerer
Fra tirsdag bød ugen også på spændende foredrag om emner, der trods deres variation alle har relation til begrebet medborgerskab.

Fagbevægelsens Hovedorganisation kickstartede foredragsrækken med en gennemgang af fagbevægelsens historie og vores rettigheder som ansatte. Den danske arbejdsmarkedsmodel er et vigtigt element i vores samfund, og det er afgørende, at man forstår sine rettigheder og muligheder.

Onsdag og torsdag bød på interessante og autentiske livshistorie. Farshad Kholghi, der selv har iranske rødder, fortalte om den iranske revolution til et foredrag, der var både medrivende og lærerigt. Birgithe Kosovic berettede om vredens betydning og påvirkning, som hun selv har oplevet den og om sin families historie.

Tidligere jordemoder, debattør og forfatter Karen West rundede ugen af med et oplæg om den danske kvindekamp.

Medborgerskabsugen er en tilbagevendende begivenhed på VUC Lyngby.

I februar 2022 var hovedtemaerne samtykkeloven, klima, trafik, modborgerskab og det danske sprog.