Af Eva Sofie Fritzbøger
Ifølge Den Danske Ordbog betyder medborgerskab ”det forhold at en person deltager aktivt i samfundslivet og samfundets udvikling”, og på VUC Lyngby har vi brugt uge 6 på at lære om, tale om og undersøge, hvordan man kan deltage aktivt i samfundet og bidrage til en god udvikling.
Medborgerskabsugen, der også blev afholdt i 2020, var egentlig planlagt til at løbe af stablen i 2021, men på grund af coronarestriktioner blev den udskudt til i år. Derfor var det med ekstra stor glæde, at vi nu igen kunne holde en medborgerskabsuge på VUC Lyngby.
Der er rigtig mange måder at tale om medborgerskab på. Under dette års medborgerskabsuge var hovedtemaerne samtykkeloven, klima, trafik, modborgerskab og det danske sprog.
Vi skød ugen i gang med et spændende oplæg fra en af Amnesty Internationals frivillige, der fortalte om den nye samtykkelov og retten til egen krop.
(Artiklen fortsætter under billedet)

Det vigtige tema samtykke var i fokus, da Ingrid fra Amnesty holdt oplæg
Herefter var der klima på programmet, og da det især er de unges fremtid, der er på spil, er det måske dem, vi skal lytte lidt mere til.
Se to af vores HF-kursister give deres bud på en mere bæredygtig hverdag her (artiklen fortsætter under videoen):
Vores HF-kursister var imidlertid ikke de eneste, der talte om medborgerskab i løbet af ugen. Medborgerskab var også et tema på AVU-holdene. En del af det at være en borger i samfundet er at bevæge sig rundt i samfundet på en måde, der er bæredygtig og ikke mindst sikker for en selv og andre. Derfor var et af årets temaer sikkerhed i trafikken.
Hør to AVU-kursisters tanker om trafikken i Danmark her (artiklen fortsætter under videoen):
Ugen sluttede af med to spændende oplæg. Først var sociolog Aydin Soei forbi for at fortælle både kursister og lærere om begrebet ”modborgerskab”, om integration og det danske samfund. Alle tilstedeværende kursister lyttede med stor interesse, mens han forklarede, fortalte og illustrerede ved at inddrage både sin egen opvækst samt eksempler fra sin forskning.
Fredag havde vi besøg af Søren fra Sprogzonen, der gav et humoristisk foredrag om det danske sprog og dets finurligheder.
Hele ugen kunne kursister, lærere og besøgende desuden også finde inspiration til spændende snakke og diskussioner rundt omkring på gangene.


