29. marts 2022

HF2-elever kom endelig afsted til Finland

Det har længe været planen, at et hold HF2-elever skulle på studietur til Lyngby HF’s finske venskabsskole, højskolen Jyväskylä Kristillinen Opisto, men flere gange har coronarestriktioner og indrejseregler sat en stopper for rejsen. Nu er de fleste restriktioner fortid, og søndag den 20. marts kunne eleverne endelig sætte sig på et fly med kurs nordpå.

Af Eva Sofie Fritzbøger

Klokken 6 søndag den 20. marts står en flok trætte og spændte HF-elever i lufthavnen med kufferterne fyldt med varmt tøj, huer og vanter. De er på vej til Jyväskylä i Finland, hvor temperaturerne stadig holder sig godt under frysepunktet.

På trods af kuldegraderne har de omkring 20 HF-elever nemlig takket ja til en studietur til Lyngby HF’s venskabsskole, højskolen Jyväskylä Kristillinen Opisto – en tur med fokus på fællesskab og nye oplevelser:

”Det er virkelig fedt med venskabsskolen og studieture. Det er godt for klassen, der er afsted, for man bliver rystet godt sammen,” siger Emma, elev i 21x.

(artiklen fortsætter under billedet)

Elever på tur i Finland står omkring et bord

Eleverne var blandt andet på besøg i et medborgerhus og i fritidsklubben Klubbi

Blandt temaerne for studieturen var social bæredygtighed og demokratisk dannelse. Et af fokuspunkterne på rejsen var desuden at have aktiviteter uden ”IT-dingenoter”, som studievejlederen Anette, der også var med på turen, forklarer.

Rejsegruppen bestod af både elever fra 21x og 21y, to lærere og en studievejleder. Turen var oprindeligt planlagt til efteråret 2020, men er blevet udsat flere gange på grund af COVID-19. Nordisk Ministerråd har støttet projektet med over 100.000 kroner.

(Artiklen fortsætter under billedet)

To elever lægger puslespil

Der blev også hygget med spil undervejs på turen

Eleverne Emma og Daniel fra 21x fortæller, at de især var glade for den del af programmet, der foregik sammen med de finske elever:

”Det var nyt for mig at være i Finland. Det var en god tur, selvom det var koldt, fordi man møder andre mennesker og kulturer,” siger Daniel, elev i 21x. ”Det var sjovt at snakke med de finske elever. De var engagerede, og vi havde nogle sjove workshops med dem.”

Han suppleres af klassekammeraten Emma:

”Det var mest interessant at lave noget med de andre elever,” siger Emma, der blandt andet fremhæver en aktivitet, hvor alle eleverne ved hjælpe af avispapir skulle klæde sig ud som en selvvalgt karakter. Emma selv valgte Marvel superhelten Black Widow, mens Daniel var Robin Hood.

Eleverne bagte blandt andet også finske fladbrød, konkurrerede på snesko og besøgte et medborgerhus for at lære om social og kulturel bæredygtighed.