22. juni 2022

De forenede sport og uddannelse – nu bliver de studenter

Selvom man dyrker sport på eliteplan, kan man sagtens blive student. Det har to af VUC Lyngbys kursister i år bevist.

(th) Rasmus Thykjær har oplevet stor succes med sit hold, der blandt andet vandt guld i 20/21 sæsonen. Foto: Rungsted Seier Capital.

Af Eva Sofie Fritzbøger

Rasmus Thykjær Andersson er i begyndelsen af en forhåbentlig lang ishockeykarriere. Han skøjter til daglig hen over isen i Bitcoin Arena og skyder den ene puck efter den anden ind bag modstanderens målmand i jagten på succes til Rungsted Seier Capital. Morten Nielsen er derimod klar til at prøve livet uden for fodboldbanen. Han har netop afsluttet en fodboldkarriere, der blandt andet tog ham forbi FC Midtjylland, Sverige, England og Holland.

Forberedt på en fremtid efter sporten
Udover at have en stærk passion for hver sin sport, har de to sportsudøvere også det tilfælles, at de har formået at kombinere sport og ungdomsuddannelse, og i år kan de kalde sig studenter fra VUC Lyngby.

“Jeg er rigtig glad for, at jeg startede på uddannelsen tidligt i karrieren og kan anbefale andre i sportens verden at gøre det samme,” siger Rasmus. ”Det har både handlet om at forberede sig på livet efter ishockey og at have noget andet end sporten i hverdagen.”

(artiklen fortsætter efter faktaboksene)
FAKTA – MORTEN NIELSEN
  • 32 år
  • Tidligere fodboldspiller
  • Har spillet i blandt andet Danmark, Holland og England
  • Bliver færdig som student på VUC Lyngby i 2022
  • Søger ind på en IT-uddannelse efter sommerferien
FAKTA – RASMUS THYKJÆR ANDERSSON
  • 25 år
  • Ishockeyspiller
  • Angriber i Rungsted Seier Capital
  • Har spillet i Sverige og Danmark
  • Bliver færdig som student på VUC Lyngby i 2022
  • Søger ind på jura efter sommerferien

Han suppleres af tidligere fodboldspiller Morten Nielsen, der startede uddannelse lidt senere, men som også er glad for, at han ikke ventede, til hans karriere sluttede. Da Morten spillede sin sidste kamp i vinters, havde han kun et halvt års HF-studier tilbage og kan derfor allerede efter sommerferien søge ind på en IT-uddannelse på Københavns Universitet.

”I min generation tog man ikke uddannelse ved siden af. Man spillede kun fodbold, hvis det var det, man virkelig ville. I dag er det heldigvis anderledes,” siger han. ”For medmindre du er blandt de bedste, så er det typisk kontrakter på 1-2 år i fodboldverdenen, og hvis du fx bliver skadet, har du ikke noget at falde tilbage på.”

(artiklen fortsætter efter billedet)
Morten Nielsen spiller for Boldklubben Avarta
Morten Nielsen har blandt andet spillet i Boldklubben Avarta. Foto: Brian Poulsen

Mere end bare undervisning
Rasmus Thykjær Andersson tog oprindeligt en ungdomsuddannelse i Sverige, men fandt ud af, at han ikke havde de fag, der skulle til for at læse videre i Danmark. Derfor endte han på VUC Lyngby og på HF-enkeltfag.

Men som han fortæller, var det ikke en dårlig ting. Anden gang var han mere motiveret for studierne, og med et godt resultat på beviset er Rasmus klar til at læse jura efter sommerferien. Samtidig oplever han også at have fået mere ud af studiet end blot et eksamensbevis:

”Det er skønt næsten at være student. På en måde er det noget, man bare vil have overstået, men samtidig lærer man spændende ting og får almen dannelse. Det er noget, man ikke skal undervurdere – for eksempel lærer man at forstå sig bedre på politik og samfund.

Den unge ishockeyspiller har taget alle fag på e-learning, for hans træning ligger om morgenen. Det og de mange kampe betød, at det ikke var realistisk at skulle møde ind til traditionel klasseundervisning flere gange om ugen.

”Det var dejligt, at man selv kunne bygge sit eget skema, og jeg er ikke faldet bagefter i undervisningen, fordi jeg har kunne læse, når jeg havde tid,” siger han.

Støtte og vejledning
Morten Nielsen har derimod prioriteret klasseundervisning og har taget uddannelsen på fremmødehold.

“Jeg har haft bedst af at møde op og have fremmøde fag. Jeg kom fra en helt andet verden – jeg har gået i folkeskole, men ellers har fodbold betydet alt. Det er først det sidste halvandet år, at jeg rigtig har fundet ud af, hvad det vil sige at studere,” forklarer Morten.

(artiklen fortsætter efter billedet)
Rungsted Seier Capital vinder guld i 20/21 sæsonen
Rasmus Thykjær Andersson har haft stor succes på sit hold. Foto: Rungsted Seier Capital.

Begge sportsfolk understreger, at det er hårdt at kombinere uddannelse og sport – uanset om man vælger e-learning eller fremmøde. Heldigvis var der god støtte og vejledning på skolen, og specifikt studievejlederen Jytte hjalp dem gennem helle studiet.

”Det har betydet meget at have en, der kunne holde mig i hånden gennem uddannelsen. Hun forstod at jeg ikke kendte noget til det at studere på forhånd, og at jeg havde min sport ved siden af,” fortæller Morten.