28. juni 2022

Nu sender vi Nikko og hans gode humør videre ad uddannelsesvejen

Nikko er en af årets studenter på VUC Lyngby. Han er født med den kroniske sygdom cerebral parese, tidligere kendt som spastisk lammelse. Det betyder, at Nikko gennem hele sin skoletid har haft brug for ekstra hjælp til eksempelvis at skrive noter, men det betyder bestemt ikke, at drømmejob og drømmestudier er uden for rækkevidde.

Der er nok mange på VUC Lyngby, der har stiftet bekendtskab med Nikko under hans tid på skolen. Med sit altid høje humør og letgenkendelige grin har Nikko gennem flere år delt ud af sin livsglæde på skolens gange og i klasselokalerne. I år er glæden endnu større, end den plejer. For i år bliver Nikko student efter en lang kamp og en solid indsats.

Alle ville nok være ovenud lykkelige for at stå med huen på og studenterbeviset i hånden, men det er noget helt særligt for Nikko. Han er født med sygdommen cerebral parese, tidligere kendt som spastisk lammelse. Sygdommen skyldes en skade i hjerne og giver problemer med at styre musklerne. Det kan eksempelvis lede til, at man ikke kan skrive med en kuglepen, eller at man har problemer med at tale klart.

God støtte på skolen
Det betyder selvfølgelig også, at der skal kæmpes en del ekstra for at gennemføre en HF. Nikko fortæller, at han overvejede at droppe ud efter et år, fordi det var så hårdt. Heldigvis holdt han ved, og det er han glad for i dag.

”Det er en rigtig god følelse at være færdig med uddannelsen. Også fordi jeg er den første i familien, der går efter en akademisk uddannelse.” Nikko vil nu søge ind på dataøkonomi på Københavns Universitet

Ifølge Nikko lykkedes det blandt andet at gennemføre HF, fordi han fik den ekstra støtte og hjælp, han havde brug for under studietiden.

”Det har selvfølgelig været udfordrende at gå her på skolen, men også rart. Når jeg har bedt om hjælp, har jeg fået det. Lærere, rektor, vejledere og alle andre har været gode til at hjælpe,” fortæller han. ”Jeg fik for eksempel lov til som den eneste at sidde i Posten, da der var corona, fordi jeg skal have en hjælper og ikke kan sidde derhjemme og modtage undervisning”

Heldigvis har der på trods af corona også været lange perioder med fremmødeundervisning, og Nikko fortæller, at han har været glad for det fællesskab, han mødte på HF enkeltfag. Nikko ser det som positivt, at man går på mange forskellige hold – for det giver mulighed for mange nye bekendtskaber.

”Du kan godt”
Selvom der har været op- og nedture i løbet af HF-uddannelsen, er det tydeligt, at det positive vejer tungest hos Nikko

Derfor anbefaler han andre unge med cerebral parese eller et andet handicap ikke at give op. De kan også tage den uddannelse, de drømmer om:

”Du kan godt fuldføre en uddannelse. Det kræver, at du har mod og overskud, for du vil møde bump på vejen, men du kan få hjælp – i hvert fald her på skolen.” Nikko, student fra VUC Lyngby