23. juni 2023

Glade studenter og ChatGPT i fokus til årets translokation

Studenter, familie og venner var samlet til translokation på VUC Lyngby og Lyngby HF fredag. De nye studenter blev fejret med musik og taler, der blandt andet kredsede om ChatGPT’s indtog.

Af Eva Sofie Fritzbøger

Student efter student har fået huen på de sidste par uger, og fredag var det endelig tid til at fejre de nyudklækkede studenter fra den 2-årige og 3-årige HF og HF-enkeltfag til årets translokation på VUC Lyngby og Lyngby HF.

After Eight Partyband sikrede den gode stemning med festlige musikalske indslag, og både rektor og elever var på scenen for at mindes studenternes tid på skolen og ikke mindst hylde den flotte præstation, det er at få huen på:

”I dag er en dag, der vil blive skrevet i jeres livshistorie med gyldne bogstaver! I dag er det dagen, hvor I står her som nyuddannede HF-studenter, og vi fejrer jeres utrolige præstationer,” sagde rektor Inge Voller i sin tale til de fremmødte gæster.

En alternativ taleskribent
Med andre ord var alt umiddelbart, som det plejede, men så alligevel slet ikke. For hverken citatet eller resten af talens første ni linjer var skrevet af et menneske. Derimod var talens begyndelse skrevet af ChatGPT for at illustrere den udvikling, der er sket på området, mens studenterne har gået på skolen:

”ChatGPT har med et snuptag ændret jeres skolegang, jeres uddannelse, jeres læringsproces og jeres muligheder. Vi skal blive bedre til at finde ud af, hvordan vi kan bruge denne forholdsvis nye teknologi i vores dagligdag, uden at vi giver køb på vores egen identitet og udvikling,” sagde Inge Voller i den efterfølgende del af talen, der var skrevet af rektoren selv.

Hun understregede også, at selvom kunstig intelligens i høj grad vil påvirke vores fremtid, så tror hun langt fra, at udviklingen vil gøre de kommende studenters arbejde og kompetencer overflødige:

”Bliver mennesket så overflødigt, hvis kunstig intelligens kan udvise nogle af de samme egenskaber? Nok og forhåbentlig ikke,” sagde hun.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Rektor Inge Voller holder tale foran en fyldt sal til translokation

Rektor Inge Voller holdt tale for en fyldt sal til årets translokation. Foto: VUC Lyngby.

Elever på scenen
Men det var selvfølgelig studenterne og ikke ChatGPT, der var det store fokus til fredagens translokation. Stolte familier og venner så til, mens hver enkelt student modtog eksamensbevis og en rose. Men før det var Laura og Mille fra den 2-årige HF på scenen for at holde tale om det at stå med huen på efter to års hårdt arbejde:

”Vi er samlet her for at fejre en vigtig milepæl i vores liv – nemlig vores færdiggørelse af HF på VUC Lyngby. Dette øjeblik markerer afslutningen på et vigtigt kapitel i vores liv,” sagde Laura, mens Mille blandt andet talte om vigtigheden af et godt fællesskab:

”Vi har delt denne rejse sammen, lært af hinanden og inspireret hinanden. Nu er det tid til at vi på egen hånd skal ud og udforske verden og bruge vores evner til at gøre en forskel,” sagde hun.

Efter taler og musik var der tid til et par billeder med familien, og så blev eleverne fra den 2-årige HF sendt afsted på vogntur med høj musik og højt humør.

Se flere billeder fra translokationen herunder:

Translokation på VUC Lyngby 2023

Translokation på VUC Lyngby 2023

Translokation på VUC Lyngby 2023

Translokation på VUC Lyngby 2023

Vil du også have studenterhuen på?