25. april 2022

FVU Dansk på Plejecenter Toftehaven skaber stor værdi for deltagere og beboere

På Plejecenter Toftehaven tilbydes en gruppe medarbejdere efteruddannelse i arbejdstiden, så de kan blive bedre til at læse, skrive og tale dansk. Kurset i FVU dansk faciliteres af VUC Business Partner og al undervisningen foregår på plejecentret, så det er så let som muligt for deltagerne.

Af Eva Sofie Fritzbøger

”Jeg bliver glad, når jeg ser beboernes glæde. Aktiviteterne er en lille ting for mig, men en stor ting for dem,” fortæller Bruno, aktivitetsmedarbejder på Plejecenter Toftehaven.

Bruno kom til Danmark fra Brasilien for cirka 3 år siden og arbejder nu som aktivitetsmedarbejder på Plejecenter Toftehaven, hvor han også undervises i FVU Dansk.

Brunos første job i Danmark var i plejecenterets vaskeri, men ledelsen så hurtigt, at Bruno havde en god relation med beboerne og ansatte ham i stedet som aktivitetsmedarbejder. Der var dog én udfordring. Det danske sprog. Tilbage i november kunne Bruno næsten ikke tale dansk, men i dag kommunikerer han med beboerne uden problemer. Det skyldes blandt andet et kursus i FVU Dansk, som kom i stand som et samarbejde mellem plejecenteret og VUC Business Partner.

VUC Business Partner tilbyder fleksibel efteruddannelse for virksomheder og er et samarbejde mellem VUC Lyngby, Hf&VUC Roskilde samt HF&VUC Nordsjælland.

”I mange jobs kan man bare tale engelsk eller arbejde med høretelefoner på uden at snakke overhovedet. Men her er det meget vigtigt at tale dansk, for vi har kontakt med mennesker,” siger Bruno.

De ca. 15 FVU Dansk-kursister arbejder alle på plejecenteret, hvor undervisningen også foregår. Kurset har været i gang siden november.

Bruno og Shan Du fortæller om fordelene ved at undervisningen foregår på plejecentret (artiklen fortsætter under videoen)

Fælles om at ville hjælpe beboerne
Kursisternes alder spænder vidt, og der er både omsorgsmedarbejdere såvel som SOSU-hjælpere, SOSU-assistenter og SOSU-elever på holdet. Derudover kommer kursisterne også med mange forskellige baggrunde og modersmål. Ud over Bruno fra Brasilien er der blandt andet Shan Du fra Kina, Mohamed fra Tunesien og Mamsallah fra Gambia.

Fælles for dem alle er, at de vil hjælpe de ældre mennesker, de arbejder med. Og derfor vil de gerne blive endnu bedre til at tale og skrive dansk.

”Vi taler hele tiden med beboerne. De skal kunne forstå os, og mange af dem forstår ikke engelsk. Så jeg synes, det er et godt initiativ at vi kan blive bedre til at skrive og tale dansk her,” siger Mohamed.

Han er glad for, at undervisningen foregår på plejecenteret, så de kan arbejde helt indtil undervisningens start.

Mamsallah og Mohamed forklarer, hvorfor det er vigtigt for dem at blive bedre til dansk (artiklen fortsætter under videoen)

Undervisning med udgangspunkt i arbejdsdagen
Selve undervisningen er ved første øjekast fuldstændig som typisk FVU Dansk undervisning. I dagens modul er der fokus på grammatik og specifikt på bøjningen af uregelmæssige verber. Men alligevel er der noget, der er anderledes. For her handler grammatikøvelserne ikke om hvad som helst.

I netop denne øvelse er temaet håndtering af fald blandt beboere, for lærerne Mirian og Lisbeth gør meget ud af, at undervisningen altid tager udgangspunkt i kursisternes arbejde. Det betyder, at undervisningen altid er relevant for deltagerne på kurset.

Undervisningen har også taget udgangspunkt i døgnrytmeplaner, og beboere har været inviteret til at deltage i undervisning med henblik på at finde temaer som kunne bidrage til indholdet i undervisningen.

”Vi lærer også, hvordan vi kan tale mere korrekt med beboerne, og så forklarer vores lærere os for eksempel hvad gamle ord, som beboerne bruger, betyder,” siger omsorgshjælperen Mamsallah.

Hun suppleres af eleven Shan Du, der fortæller, at lærerne også gennemgår de fagtermer, de bruger i deres arbejde samt styrker deres kompetencer inden for dokumentation – et meget vigtigt aspekt af arbejdet på et plejecenter.