Af Eva Sofie Fritzbøger
Mulighederne er mange, når man har fået et HF-studenterbevis i hånden. Lukas Nielsen vidste allerede, da han tog sin eksamen på Lyngby HF fra 2018-20, at han ville uddanne sig videre. Han vidste også, at han gerne ville uddanne sig inden for computere og IT, og det endelige valg faldt på datamatikeruddannelsen hos CPH Business på Bornholm.
”En datamatiker er grundstenen, inden for alt hvad der hedder programmering og udvikling. Så man kan sige, at vi har fået lov til at bevæge os lidt rundt i alle de dele, der handler om at starte hjemmeside op.” Lukas Nielsen, tidligere student fra Lyngby HF
Hos Uddannelsesguiden kan man desuden læse, at man efter den 2,5-årige uddannelse blandt andet kan arbejde som programmør, softwareudvikler eller IT-konsulent.
Tog til Bornholm for at udfordre sig selv
Der er langt fra Lyngby til Bornholm, og Lukas kunne egentlig også have valgt at tage datamatikeruddannelsen i Lyngby, men han ville udfordre sig selv, og derfor faldt valget på den bornholmske afdeling af CPH Business:
”Jeg valgte at tage uddannelsen på Bornholm for at udfordre mig selv, prøve at bo for mig selv og lære mig selv at kende,” forklarer Lukas. ”Det har været en øjenåbner. Det har bare givet mig et ekstra skub i forhold til at blive voksen”
Man kan godt argumentere for, at det ikke er første gang, at Lukas udfordrer sig selv. Da Lukas startede på den 2-årige HF i 2018 var han en af de yngste – hvis ikke den yngste. Lukas kom nemlig direkte fra 9. klasse, startede på Lyngby HF som 15-årig og fik sit studenterbevis, før han fyldte 18. Men der stoppede Lukas ikke. Han hævede matematik på en måned, fortsatte direkte på datamatikeruddannelsen, og er nu uddannet datamatiker i en alder af 20 år.
(artiklen fortsætter under faktaboksen)
Lukas Nielsen
20 år
- Gik på Lyngby HF fra 2018-2020
- Flyttede derefter til Bornholm og læste til datamatiker
- Vender nu tilbage til Lyngbyområdet for at læse en overbygning
- Drømmer om at arbejde med iværksætteri
En mulig fremtid inden for iværksætteri
I løbet af datamatikeruddannelsen fandt Lukas ud af, at han gerne ville specialisere sig inden for planlægning og strategi og ikke kun arbejde med de tekniske aspekter af systemerne. Derfor planlægger han at supplere datamatikertitlen med en overbygning på 1,5 år i innovation og entrepreneurship – igen på CPH Business, men denne gang i Lyngby.
”Da jeg gik på VUC Lyngby, vidste jeg, at jeg ville noget inden for computerverdenen og noget med udvikling. Men at jeg ville specialisere mig i strategien frem for bare at sidde og lave programmerne, det havde jeg ikke lige set komme. Det er noget jeg har fundet ud af i den tid, jeg har gået på uddannelsen,” siger Lukas.
Selvom han endnu ikke er helt sikker på, hvad arbejdslivet skal byde på efter overbygningen, fortæller Lukas, at han interesserer sig for iværksætteri og godt kunne forestille sig at arbejde som investor eller sparringspartner for nye virksomheder.
Kom godt forberedt fra HF
Lukas fortæller også, at selvom fagindholdet på HF ikke kan relateres direkte til det faglige indhold på datamatikeruddannelsen, så har de 2 år på HF alligevel været en god forberedelse til den videre uddannelse:
”Selvfølgelig har det hjulpet mig at have gået på HF. For eksempel i forhold til nogle af de praktiske dele som at tage noter og holde fokus på at man er på en uddannelse.” Lukas Nielsen, tidligere student fra Lyngby HF
Han var desuden glad for den blandede alderssammensætning af elever på HF, der har været et godt udgangspunkt for at gå direkte videre fra uddannelse til uddannelse:
”Så har det også været en hjælp at gå på HF, hvor der er unge, men også voksne. Det har helt klart været med til at vænne mig til, at det er voksne mennesker, jeg er sammen med.”