25. januar 2024

Student fra VUC Lyngby: Cilje er meget mere end en fodboldspiller

Cilje Ostenfeld, 20 år, blev i december student fra VUC Lyngby. Hun har taget sin studentereksamen på HF-enkeltfag for at få hverdagen til at hænge sammen med en lovende fodboldkarriere som professionel i FC Nordsjælland.

Af Eva Sofie Fritzbøger

Da Cilje Ostenfeld gik på juleferie, var det med et endnu større smil på læben end andre år. For den 19. december 2023 tog hun sin sidste eksamen på HF på VUC Lyngby og fik studenterhuen på efter flere års studier.

”Det er meget svært at beskrive, hvordan det føles at blive student. Jeg tror aldrig, jeg har været så stolt over noget i mit liv. Fordi der har været så mange odds imod det, og der har været så mange ting oppe i luften imens,” siger hun.

E-learning giver mere frihed
Cilje har taget sin HF som enkeltfag og spredt uddannelsen over flere år, og det er der god grund til. Siden hun var helt lille, har Cilje været et lovende fodboldtalent, og hun har de sidste mange år spillet på eliteniveau. Den seneste tid som professionel hos FC Nordsjælland, hvor hun spiller offensiv midtbane.

”Jeg har været rigtig glad for at gå på VUC Lyngby. Jeg vil især sige, at min vejleder Jytte har været nærmest en engel i forhold til at kunne få det hele til at hænge sammen. Og skolen og lærerne har været fleksible og hjulpet,” siger hun.

Samtidig understreger hun, at hun tror på, at man får det tilbage, man giver. Hun har prioriteret at lave studieaktivitetsaftaler og at overholde alle aftaler, men har til gengæld også oplevet et rigtig godt samarbejde med lærerne.

Cilje har desuden taget flere fag som e-learning, hvor langt af størstedelen af faget foregår online. Kontakten mellem lærer og elev foregår typisk over mail eller Teams, og eleven afleverer ugeopgaver. Det betyder, at der er større mulighed for selv at planlægge sin tid, men det kræver også en stor grad af selvdisciplin og vilje.

(Artiklen fortsætter efter faktaboksen)

SPORT OG UDDANNELSE

På VUC Lyngby har vi mange elitesportsudøvere, der tager en hel HF eller en anden uddannelse. Det kan de, fordi der på HF-enkeltfag er mulighed for:

  • Selv at vælge, hvor mange fag man tager ad gangen. Man kan skrue op og ned for at matche karrieren
  • At tage fag online som e-learning
  • At tage en pause et semester eller to
  • Stor støtte i vores studievejledning

Drømme om modebranchen
Det var oprindeligt hendes far, der pressede på for, at Cilje skulle tage en uddannelse. Selv ville den unge fodboldspiller hellere fokusere på sporten og vidste ikke, hvad hun skulle bruge en HF til. Men når hun i dag står med studenterhuen på, er hun glad for, at hun prioriterede det. Cilje har nemlig undervejs på studiet fundet ud af, at hun vil forfølge en drøm inden for tøj- og modeverdenen, når fodboldkarrieren slutter.

”Jeg startede ud med ikke rigtig at ville bruge min HF til noget, men nu er jeg blevet ældre, har arbejdet i tøjbutik nogle år og har fundet ud af, at jeg drømmer ret meget om modebranchen, så jeg vil gerne bruge min studentereksamen til at fortsætte på KEA og læse til designteknolog. Så nu er det er jo en positiv ting, at jeg kan søge ind på den, når jeg har lyst,” forklarer Cilje.

Læs om Lyngby BK spilleren Rezan Corlu,
der også tager en uddannelse ved siden af fodbolden

 

Vil støtte andre unge fodboldspillere
Men fodboldkarrieren og modedrømmene er ikke det eneste, der fylder hos Cilje. Fordi uddannelsen har været så fleksibel, har hun udover at arbejde i en tøjbutik også fundet tid til at påbegynde en uddannelse som fodboldtræner:

”Det at jeg kunne vælge, hvor mange fag, jeg tog, og om det var online eller på skolen har faktisk også åbnet en mulighed for, at jeg har kunne uddanne mig som fodboldtræner imens. Så på den måde har det også åbnet for en anden drøm,” fortæller Cilje. ” Jeg elsker at træne. Jeg elsker nok at være træner lige så meget som at være fodboldspiller. Det at kunne give noget til andre er en meget unik følelse. Mere unikt end at score et mål selv.

Trænerdrømmen er særlig vigtig for Cilje, fordi hun selv har oplevet modgang og har haft brug for støtte undervejs i sin uddannelse og karriere. I august 2023 blev hun ramt af stress og hun fortæller, at det blandt andet var støtten fra klubben, familien, venner og på uddannelsen, der medvirkede til, at hun alligevel færdiggjorde sit studie. Den støtte vil hun gerne kunne give andre unge spillere i fremtiden.

Cilje Ostenfeld skriver under på kontrakt
FC Nordsjællandspiller Clje Ostenfeld har taget en HF ved siden af fodbolden. Foto: privat

Læs mere