(artiklen blev første gang bragt i magasinet Talenterne, udgivet af Sjællandske medier i december 2024)
Hendes store drøm er at blive psykolog. Lige siden de tidlige teenagår har Sandra Baastrup Ulrich været nysgerrig på, hvad der sker mellem mennesker, når de er i et parforhold – især har det fascineret hende, hvorfor kærligheden kan spire og blive stærkere og stærkere, mens andre forhold er dømt til at mislykkes.
Dengang var hun ikke bevidst om, at det var den menneskelige psykologi, der fascinerede hende. Hun kunne bare mærke, at det her virkelig var noget, der interesserede hende.
“Da jeg var 14 år, og man begyndte at have kærester, holdt nogle forhold bare længere – jeg kunne både se det hos mine veninder og mig selv. Og så er det nok også noget, der har fyldt mine tanker, fordi mine forældre var blevet skilt.”
Mel af larver og græshopper
Hun blev med årene klar over, at hun var dybt fascineret af relationen mellem mennesker, og drømmen om at uddanne sig til psykolog opstod. Men Sandra var blevet skoletræt, og hendes lærer sagde, at hendes niveau ikke var til at bestå 9. klasse, og da psykologstudiet har et af de højeste adgangskrav, så den drøm ikke lige ud til at gå i opfyldelse. I stedet skiftede hun til en efterskole på Bornholm, hvor hun var i erhvervspraktik som bager i en uge. Hun syntes, det var fedt at bage, så hvorfor ikke blive konditor, spurgte hendes lærer.
“Jeg havde aldrig tænkt i de baner, at jeg skulle leve af at bage, men det var fedt. Så da jeg var færdig med efterskolen som 17-årig, begyndte jeg direkte i lære som konditor,” fortæller Sandra, der hurtigt blev glad for konditorfaget.
“Jeg havde en bagermester, der virkelig tog mig under sine vinger, og jeg elskede at bage kager. Og jeg var også god til det.”
Hendes svendeprøve tog udgangspunkt i verdensmålene, der blandt andet handler om madspild og mangel på fødevarer, så hun brugte mel af larver og græshopper, og så var hun udlært konditor. Men det blev desværre en meget kort karriere, fortæller hun.
Kunne du også godt tænke dg at læse HF enkeltfag på VUC Lyngby? Læs mere om uddannelsen her
Erfaringer fra værtshuset
Det var ikke lysten, der manglede, men helbredet satte en stopper for hendes planer. Sandra lider af epilepsi, og de tidlige morgenvagter i bageriet viste sig at være for hårde. Det blev klart, at hun ikke kunne fortsætte i faget.
“Jeg stod dér og tænkte, hvad nu? Og så begyndte min store drøm om at blive psykolog at poppe op igen – kunne det måske være muligt at blive psykolog alligevel?” fortæller Sandra.
Sandra vidste, at vejen til psykologistudiet var brolagt med høje krav – et gennemsnit på 11 fra gymnasiet kræves for at komme ind, og hun fandt ud af, at HF-enkeltfag kunne være hendes indgangsbillet. Med et fleksibelt forløb kunne hun selv tilrettelægge sin uddannelse og samtidig arbejde ved siden af.
“Jeg har været i gang i 3,5 år nu. Det har været hårdt, men det har også givet mig en følelse af kontrol og mulighed for at skabe en vej til det, jeg virkelig drømmer om. Det kræver 100 procents engagement, men jeg giver alt, hvad jeg har,” siger hun.
HF-enkeltfag har været den perfekte løsning, fordi det gør det muligt at skræddersy uddannelsen til hendes livssituation, hvor hun har et deltidsarbejde ved siden af – et arbejde, der endda kan give hende erfaringer til det fremtidige job som psykolog, griner hun.
“Jeg arbejder på et værtshus, og der lægger jeg gerne et lyttende øre til mange af stamgæsternes livshistorier.”
Grædefærdig af glæde
Det var en omvæltning at starte på HF-enkeltfag. Pludselig havde Sandra en hverdag fyldt med boglig fordybelse, og i starten kunne hun tvivle en smule på sig selv. Det varede dog kun til hendes første eksamen, da hun afsluttede dansk.
“Da jeg gik op til min første eksamen og fik 12, var jeg grædefærdig af glæde,” husker hun.
“Det var et øjeblik, hvor jeg tænkte: ‘Hey, jeg kan det her!’ Det føltes som en belønning for alt det hårde arbejde, jeg havde lagt i det, og det gav mig en enorm selvtillid,” fortæller Sandra med et smil.
Efter det første gennembrud blev motivationen kun større. Sandra knoklede videre med en ny tro på, at drømmen om psykologistudiet ikke bare var en fjern fantasi, men en reel mulighed. Hun begyndte at tage hver eksamen som en personlig sejr og et skridt tættere på sin fremtid.
To unge FCK-forboldspillere læser HF-enkeltfag på VUC Lyngby
“Den har jeg planer om at naile”
Sandra har gennemført en bred palet af fag på HF-enkeltfag – dansk, historie, biologi, kemi, geografi, idræt, matematik, religion, samfundsfag og engelsk – og som kronen på værket har hun endelig fået mulighed for at tage psykologi som valgfag. Her har hun fået en indsigt i det fag, hun har drømt om i så mange år.
“Psykologundervisningen har været megaspændende. Vi har fået en introduktion til teorien og har hurtigt arbejdet med minicases, så det har været meget hands-on. Det har virkelig givet mig blod på tanden,” fortæller hun begejstret.
Med et gennemsnit på 10,7 ligger Sandra lige under de krævede 11 for at komme ind på psykologistudiet. Men hun er fast besluttet på at klare det sidste store skridt – sin SSO-opgave, som tæller dobbelt.
“Den har jeg planer om at naile,” griner hun selvsikkert. Hvis alt går efter planen, kan hun til foråret endelig realisere sin store drøm om at læse psykologi på universitetet. Men hun skal først lige på et tre måneders eventyr i Australien med en veninde.
“Det har været mega fedt at tage HF-enkeltfag, men det har også været hårdt arbejde. Så nu trænger jeg til en velfortjent ferie,” smiler hun.
FAKTA om HF-enkeltfag
HF-enkeltfag er det rigtige valg, hvis du vil have en studentereksamen, men har brug for fleksibilitet. Måske har du små børn eller fuldtidsarbejde? Eller du er måske eliteidrætsudøver uden mulighed for at passe et normalt skoleskema?
Du kan tage en hel HF-eksamen eller nøjes med de fag og niveauer, du har brug for. Begge dele kan kvalificere dig til videre uddannelse. Derudover vil du også opleve stor personlig udvikling, og du vil blive bedre til at studere, mens du går her.
Alle fag er halvårshold. Det betyder, at du kun skal koncentrere dig om få fag ad gangen og kan fordybe dig i dem. Dine eksamener er også fordelt på både vinter og sommereksamener.