15. december 2021

Zivojin dribler rundt mellem et basketballtrænerjob og FVU-dansk

Når han ikke træner børn og unge i basketball, læser Zivojin Grubovic FVU-dansk på VUC Lyngby. For selvom han har arbejdet som basketballtræner i flere år, var det først på VUC Lyngby, at han blev rigtigt god til dansk.

Af Eva Sofie Fritzbøger

Zivojin på 36 år har arbejdet som basketballtræner i Virum Basketball klub siden 2018, og han træner alt fra U11-piger til U19-drenge. Når man taler med ham om trænerjobbet, skinner det meget tydeligt igennem, at han elsker sit job. Han lyser op, når han fortæller, hvor meget han holder af sin sport, men også når han fortæller om arbejdet med alle de unge mennesker, der kommer i klubben. Alligevel er der en enkelt ting, der ærgrer Zivojin:

“I basketballverdenen er meget på engelsk. Alle vil gerne tale engelsk, men det er ikke så godt for mig. Jeg lærer ikke så meget dansk”. Zivojin Grubovic, FVU

Derfor er Zivojin også rigtig glad for at gå på VUC Lyngby, hvor han læser FVU-dansk for at blive bedre til både at læse, skrive og tale sproget. Et mål han allerede er kommet meget nærmere:

”Mit dansk er blevet meget bedre ved at gå her. For et halvt år siden kunne jeg nærmest ikke dansk, og det kan jeg nu.”

Zivojin kom første gang til Danmark fra Montenegro i 2015, men har i denne omgang boet her siden 2018, hvor han også startede som træner i Virum.

(artiklen fortsætter under faktaboksene)

Job, uddannelse og karriere på programmet i timerne
Fordi Zivojin elsker sporten og jobbet, har han ingen planer om at skifte job foreløbig. Men arbejdet ligger primært om aftenen, så han kan godt forestille sig at supplere med et job i dagtimerne på et tidspunkt.

Men der er mange karriereveje at vælge imellem i Danmark, og det er ikke altid nemt at finde den helt rigtige sti i jobjunglen. Derfor er Zivojin glad for, at hans underviser også fokuserer på netop uddannelse og job i timerne.

”I timerne lærer vi om, hvilke jobs og uddannelser, der er populære i Danmark. Det er fantastisk, for så ved jeg, hvilke andre muligheder, jeg har” siger Zivojin, der har overvejet pædagoguddannelsen, hvis han vil finde et job i dagtimerne.