17. januar 2020

Student som 34-årig: en længere og sværere rejse end de fleste

Charlotte Rasmussen er 34 år og har netop færdiggjort en hel HF som enkeltfag på VUC Lyngby. Succesen kommer efter en lang og sej kamp, for det er ikke let at tage en HF som ordblind alenemor til to.

Denne artikel er oprindeligt publiceret i Ordblindebladet i december 2019.

Da Charlotte kommer ud fra eksamenslokalet efter sin sidste eksamen på HF-enkeltfag, får hun en modtagelse hun langt fra havde forventet. I stedet for at det blot er hendes morfar, der står klar med lykønskninger, står der også en hel flok ansatte klar til at ønske tillykke, give blomster og trække Charlotte med over til flagstangen, hvor hun får lov til at hejse flaget.

Det er ikke alle, der får sådan en afsked, men Charlottes rejse mod en HF-eksamen har været længere og sværere end de flestes. Derfor giver studievejleder Vibeke Vinther hende en halskæde fyldt med studenterhuer, der hver symboliserer en af de udfordringer, hun har overvundet i sin jagt på en studentereksamen.

Ord der driller
Efter at være blevet fyret på grund af nedskæringer startede Charlotte i 2013 på VUC Lyngby for at tage AVU-fag – fag svarende til 10. klasses niveau.

“Jeg startede på AVU i for at få bevist over for mig selv, at det her, det kunne jeg godt, for jeg har altid haft boglige vanskeligheder,” fortæller Charlotte. “Det ville jeg gerne bevise over for mig selv uden at have tanker om en HF. Jeg tænkte slet ikke i de baner, jeg tænkte, at det kunne jeg alligevel ikke”.

Alligevel står Charlotte nu med et HF-bevis, og ikke kun det. Til junis translokation på VUC Lyngby, blev Charlotte udvalgt til at holde årets kursisttale. Det blev hun på grund af den kamp, hun har været igennem for at nå så langt.

Charlotte startede på AVU, fordi hun aldrig havde færdiggjort 9. klasse. Hun havde svært ved ord, svært ved at læse og svært ved at skrive. Derfor blev hun efter 8. klasse sendt på en efterskole for bogligt svage. Der var intet bogligt indhold og ingen mulighed for at tage afgangsprøve.

“I folkeskolen var det et helvede. Mine forældre kunne ikke forstå, hvorfor jeg ikke bare kunne lære at læse” Charlotte Rasmussen

På VUC Lyngby fik Charlotte endelig svar på, hvorfor hun havde måtte kæmpe så meget mere end sine klassekammerater med det boglige. En test viste i 2016, at Charlotte er ordblind. Ikke meget ordblind, men nok til at det tager markant længere tid for hende at komme igennem en tekst.

“Hvis jeg havde kunnet få hjælp fra helt lille pige, havde jeg haft meget bedre selvtillid og var ikke havnet på en efterskole for bogligt svage elever. I stedet har jeg skjult mig for det boglige, indtil jeg blev 28,” fortæller hun.

Lektier mellem kl. 20 og 23
Den nykårede student forklarer, at det var en stor hjælp at få at vide, at hun er ordblind. Det har betydet den rigtige støtte såsom adgang til IT-programmer, der gør lektielæsningen lettere. Alligevel har det ikke været uden udfordringer at tage en HF.

“Der er rigtig mange lærere, der i timen siger: ʽlæs lige de her tre papirer, og så gennemgår vi dem bagefter’. Tror du nogensinde, jeg når at læse de tre papirer, inden vi gennemgår dem?” siger Charlotte.

Det er kun endnu mere udfordrende at være ordblind, når der faktisk ikke er mange timer i døgnet til at læse lektier. I 2015 blev Charlotte mor til pige nummer to og efter barslen var det straks tilbage på skolebænken. Men det har ikke været helt nemt, fortæller hun:

“Det er vanvittigt, det er virkelig hårdt. Det er op kl. 5 om morgenen, aflevere mine unger, hente igen kl. 16, lave mad, hjælpe den store med lektier, så skal de sove, så har jeg lektier, så er det i seng, og så kører vi igen,” forklarer Charlotte, der mener, at kun en stærk viljestyrke har fået hende igennem.

Charlotte er alenemor, og hendes egen mor bor i Nordjylland, så der er ikke nogen bedsteforældre til at overtage, når en af de små er syge eller når lektiepresset er højt.

Charlotte med hendes studievejleder Vibeke efter sidste eksamen

Studievejlederen Vibeke hjalp Charlotte igennem hele forløbet

Støtte på skolen
Alligevel er Charlotte glad for, at hun tog en gymnasial uddannelse, og roser studievejlederne for at støtte hende igennem forløbet og være med til at sikre, at hun kom igennem.

“Jeg har altid haft en fast person i studievejledningen, som har været min base. Hvis jeg har haft nogle nedture, hvor jeg bare ikke kunne komme op igen, så ved hun, hvor svært det er,” forklarer Charlotte, som især har fundet støtte i studievejledningen, når hun ikke følte, at hendes nærmeste kunne forstå hendes situation.

“Det har været enormt rart at kunne tale med en, der har vidst, hvordan det var, fordi jeg ikke selv har noget familiært netværk, der forstår, hvor svært det er med to børn og alle de lektier.”

Charlotte er især glad for HF-beviset, fordi det giver hende mulighed for at søge flere og bedre jobs og læse videre.

Denne artikel er oprindeligt publiceret i Ordblindebladet i december 2019.

Støtte gennem hele uddannelsen

PÅ VUC Lyngby støtter vi dig gennem hele din uddannelse, og vi hjælper dig også, hvis du fx er ordblind. Det er muligt at gå til ordblindeundervisning, mens du er på HF og også muligt at søge om særlig støtte (SPS).

Du kan også kombinere HF-fag med AVU-fag (fag på 9.-10. klasses niveau), hvis der er fag, du mangler at afslutte.