2. april 2020

Pia Soldal er kursisternes svar på MythBusters

Du har måske mødt Pia Soldal på VUC Lyngby. Hun er studie- og karrierevejleder hos Studievalg Danmark og vejleder blandt andet kursister på VUC Lyngby om videreuddannelse og karriere. En af Pias vigtigste opgaver er at bekæmpe nogle af de myter hun møder blandt dem, hun vejleder.

Af Eva Sofie Fritzbøger

På trods af coronakrisen er mange i fuld gang med at overveje, hvilken uddannelse de skal søge ind på, mens andre allerede har søgt ind på en uddannelse via kvote 2 og venter i spænding på at få at vide, om de skal starte på drømmeuddannelsen til august. VUC Lyngbys kursister er ingen undtagelse. Mange bruger VUC Lyngby som et springbræt til videre uddannelse.

Det lyder måske enkelt:

1.Vælg uddannelse.

2. Søg uddannelse.

Men så enkelt er det ikke. Der er et hav af uddannelser at vælge imellem med forskellige adgangskrav og muligheder. Heldigvis sidder Studievalg Danmarks studie- og karrierevejleder Pia Soldal klar til at guide VUC Lyngbys kursister igennem uddannelsesjunglen, mens hun bekæmper de myter, hun møder på sin vej.

Hvad hjælper du kursister med på VUC Lyngby?

Pia Soldal – Jeg hjælper med alt omkring videreuddannelse. Jeg hjælper med optagelse. Jeg hjælper, hvis kursisterne er i tvivl om, hvilke valgfag de skal vælge. Så taler vi også en del om, hvad karriere og job er. Hvad er kendetegnene ved forskellige job? Hvad er specielt ved et bestemt job? Og vi snakker om, at karriere ikke bare er at gå op ad en stige.

Hvilken myte møder du oftest i forbindelse med uddannelsessøgning?

Pia Soldal – Et typisk spørgsmål er: ’Jeg har ikke så gode karakterer, kan det så være lige meget?’ Så taler vi om, at på halvdelen af alle uddannelser i Danmark skal man ikke have noget gennemsnit for at komme ind, der skal man bare have bestået. Og det er noget, hvor de tit bagefter siger: ’Ej, det var dejligt, det er en lettelse.’ De har været bekymrede for, hvad der sker, hvis de fx kun kommer ud med 4 i snit.

Andre myter i uddannelsessøgningen

Myte nr. 1:
”Jeg har nogle gamle fag, jeg har taget for lang tiden, dem kan jeg vel ikke bruge mere.” – Det er en MYTE ifølge Pia Soldal. ’Gamle’ fag kan også bruges!

Myte nr. 2:
”Hvis jeg sætter en uddannelse som min andenprioritet, kan jeg ikke komme ind, for de vælger kun dem, der har sat uddannelsen som deres førsteprioritet.” – Det er også en MYTE ifølge Pia Soldal. Den koordinerede tilmelding optager dig på den uddannelse, der er højest på din liste (og som du opfylder kravene til). Men hvis du ikke kommer ind på din førsteprioritet, har du ikke mindre chance for at komme ind på din andenprioritet, fordi det er din andenprioritet.

Hvordan opstår myterne?

Pia Soldal – Mange myter er ved at være aflivet. Folk er gode til at søge mange oplysninger digitalt, men der sker selvfølgelig også det, at de nogle gange googler, kommer ind på en eller anden underlig hjemmeside og får et svar, som ikke er rigtigt, fordi de ikke bruger UG.dk. Jeg siger rigtig mange gange: ”Brug UG.dk”.

Hvad er dit bedste råd til de uddannelsessøgende?

Pia Soldal – Mit bedste råd er, at de skal kontakte os, for vi er her og er klar til at hjælpe dem. De kan selvfølgelig ikke dukke op hos os lige nu, men jeg har haft lange samtaler over telefonen. Så det vigtigste budskab er at bruge os. Lad være med at forlade jer på, hvad onkel et-eller-andet siger, for der er altså sket mange ting i uddannelsessystemet. Og lad være med at tro, at vi sidder og griner i skægget, for det gør vi ikke. Vi vil bare hjælpe jer godt på vej.

Hvordan kontakter jeg Pia Soldal og Studievalg Danmark?

På grund af coronakrisen er det lige nu ikke muligt at møde op på Studievalg Danmarks centre eller at møde Pia Soldal på VUC Lyngby. Du kan i stedet kontakte Pia Soldal på psol@studievalg.dk eller Studievalg Hovedstaden på 33 33 20 00.

Når der igen åbnes op for, at man kan møde op på skoler og Studievalg Danmarks centre, kan du bestille en tid her: book.studievalg.dk.

Hvis du har spørgsmål om din uddannelse på VUC Lyngby, er du meget velkommen til at kontakte vores studievejledere: Studievejledningen på VUC Lyngby.