19. marts 2021

Onlineundervisning: Et år senere

Vi har netop markeret årsdagen for den første nedlukning af landet. Her et år efter knokler lærer, elever og kursister på VUC Lyngby stadig på med online-undervisning. Selvom det kan være både hårdt og svært kun at mødes virtuelt, så holder alle modet oppe og får det bedste ud af situationen.

Af Amalie Sletting Thykier

Klokken har ramt 8.00 en onsdag morgen i vinterkolde marts. Mens kursisterne en efter en tjekker ind til undervisning på Teams, sørger historielærer Tanja Sprenger for at alle får et ”godmorgen” med på vejen. Det bliver til mange ”godmorgener”, men det skaber en varm og imødekommende stemning i deelle lokale.

Positive på trods af corona-træthed
Holdets 16 kursister er alle med på dagens tema om Danmark som slavenation og deltager så aktivt som forsinkelsen på internetforbindelsen tillader det. Tanja er også begejstret over kursisternes indsats og overrasket over, hvordan den virtuelle undervisning glider på trods af, at corona-trætheden så småt har indfundet sig.

“Jeg er overrasket over hvor positive kursisterne er.” Tanja Sprenger, Lærer

Det er et virkelig sødt hold jeg har lige nu, de er rare at være sammen med, selvom det er gennem en skærm. Jeg er overrasket over hvor positive kursisterne er. Jeg ved godt, at mange af kursisterne synes, at det er svært og kæmper med den virtuelle undervisning. Der er jo ingen af os, som synes det her er federe end fremmøde. Så jeg er virkelig imponeret over, hvor meget de klør på og accepterer, at det her er vilkårene og så må vi få det bedste ud af det, for det dur ikke at brokke sig over det.”
Fortæller Tanja

Det er også imponerende, at både kursister og lærer kan omstille sig så hurtigt, som anden omgang af nedlukningen har krævet. På rekordtid og med ja-hatten på mødte alle ind på Teams og startede undervisningen op i januar. Nu er næste skridt forhåbentligt, at vi snart får lov at vende tilbage til klasselokalerne på skolen igen.

Dagens gæstelærer: Tanjas hund Musse.

Fordele og ulemper
Selvom snakken går ivrigt i de små breakout rooms i Teams om slavetiden, så er det Tanjas oplevelse, at de fleste nok fortrækker at møde ind på skolen til undervisning ligesom hende.

Jeg savner jo helt vildt at stå i et klasselokale og der er mange ting man ikke kan virtuelt, når det er sagt, så er der jo også ting man godt kan. Nogle af de ting vi har lært med Teams, kan vi også tage med videre til fremmødeundervisning, fx hvis der er behov for at omlægge undervisningen, så kan man lægge Teams ind.” Siger Tanja

“Jeg savner jo helt vildt at stå i et klasselokale” Tanja Sprenger, Lærer

Det er en kunst at kunne se mulighederne frem for begrænsningerne og den kunst mestre Tanja. Ud over at kunne se muligheder i at bruge virtuel undervisning i forbindelse med omlægning af timer, så fremhæver Tanja også, hvordan Teams kan skabe mere fleksibilitet online, når man fx planlægger vejledningsmøder i forbindelse med projektopgaver og spørgertimer på e-learningshold.