Af Eva Sofie Fritzbøger
VUC Lyngbys digitale dannelsesuge 2020 løb af stablen i uge 41, og ugens oplægsholdere sendte kursister og elever på efterårsferie med en god portion stof til eftertanke.
Hvad vi læser og ser
Ugens første oplæg med fokus på fake news var med journalist og studievært på TV-AVISEN, Erkan Özden. Efter hans oplæg stod det klart for enhver, at fake news er en del af vores digitale verden.
For der er mange eksempler på falske nyheder både i udlandet og Danmark, der har spredt sig vidt og bredt – især på de sociale medier. Derfor er det vigtigt, at vi er opmærksomme:
”Ofte læser vi kun overskriften, men vi har brug for mere information,” sagde Erkan Özden.
Heldigvis er der ifølge ham en sikker vej til at blive bedre til at spotte fake news: vi skal ”gå i skole, blive klogere og være kritiske.”
Og klogere kan man jo altid blive. En hurtig quiz viste, at kursister og lærere på VUC Lyngby heller ikke altid kunne gennemskue, hvilke historier der er usande. Selvom de fleste nu nok kunne gennemskue, at Londons metro aldrig har bedt deres passagerer om at bruge mere deodorant.
(Artiklen fortsætter under billedet)

Alle oplæg fulgte myndighedernes retningslinjer for at mindske smittespredning. Der var derfor kun få klasser tilstede i Posten, mens resten så med via en livestream på VUC Lyngbys YouTubekanal.
Hvad vi deler
Men vi skal ikke kun tænke over, hvad vi læser. Vi skal også være opmærksomme på, hvad vi selv deler. Tirsdag var medieforsker Camilla Mehlsen på besøg for at tale om digitale normer og etik online. Hun fortalte, at der er mange, der glemmer at tænke på personen, de skriver til eller deler information om. Derfor sluttede Camilla Mehlsen af med at give os alle sammen fem gode råd til god opførsel på nettet:
- 1. Husk altid på, at der er et menneske på den anden side af skærmen.
- 2. Jo mere holdningen/udsagnet gør dig oprevet, jo mere skal du gøre dig umage med at forstå indhold og kontekst.
- 3. Vær mere rar end nødvendigt, over for alle du møder. Alle kæmper deres kampe.
- 4. Undersøg, før du deler, videresender eller kommenterer.
- 5. Kend dig selv – og kend din smartphone.
Hvem vi følger
Fordi der er så mange, der på nettet deler alt fra livshistorier over sjove videoklip til nyttig viden, har vi adgang til mere information end nogensinde før, fortalte ugens sidste oplægsholder, professor i formel filosofi, Vincent Hendricks:
”Aldrig nogensinde i menneskehedens historie, har vi set så meget information som nu,” sagde han. ”Men bare fordi vi har meget information til rådighed, betyder det ikke, at vi er blevet klogere af det.”
Vincent Hendricks fortalte, at der fx hvert minut uploades mere end 400 timers video til YouTube. Men det er ikke alle 400 timer, der får lige meget opmærksomhed.
”Der er nogen, der er rigtigt gode til at bruge information til at optage vores opmærksomhed,” sagde han.
”Opmærksomheden på nettet er meget, meget ulige fordelt.” Vincent Hendricks, professor i formel filsofi
Til oplægget blev der både diskuteret YouTubere med mange følgere og store techgiganter, der sidder tungt på markedet.
Inspiration rundt omkring på skolen
Både kursister og ansatte kunne også få inspiration både før og efter oplæggene. Rundt omkring på skolen var der hængt plakater op med fakta om digital dannelse. Du kan se et par af plakaterne herunder:
