29. november 2019

HF-fag hjalp Firooza med at bestå indfødsretsprøven

Den 27. november blev indfødsretsprøven holdt over hele landet, og prøven er et krav for at opnå statsborgerskab. Firooza Yahya bestod prøven i juni, og hun fortæller, at hendes HF-undervisning på VUC Lyngby var af afgørende betydning for det positive resultat.

Af Eva Sofie Fritzbøger

I onsdags sad der over 4000 herboende udlændinge på sprogcentre landet over med svedige håndflader, for den 27. november blev den halvårlige indfødsretsprøve afholdt– en prøve man skal bestå for at kunne få dansk statsborgerskab.

Firooza Yahya bestod prøven i juni i år, og hun har efterfølgende søgt om statsborgerskab. Hun fortæller, at hun er sikker på, at en af grundene til, at hun bestod, er, at hun netop nu er i gang med at tage en HF på VUC Lyngby.

”Du skal have information om politik, religion og hvordan Danmark er i dag. Vi fik rigtig mange informationer på fx dansk A – især da vi havde om de litterære perioder,” siger Firooza Yahya, der husker, at særligt et spørgsmål var nemmere at besvare efter at have taget dansk på A-niveau:

“Der var et spørgsmål om, hvem der skrev Danmarks nationalsang. Den havde vi haft i forbindelse med den litterære periode romantikken, så da Adam Oehlenschläger kom frem, tænkte jeg: ’Ja. det er ham fra mit dansk fag’, og så havde jeg svaret på det.” Firooza Yahya, HF-enkeltfag
Kursist Firooza skriver på en tavle

Statsborgerskab betyder meget
Firooza Yahya er oprindeligt fra Afghanistan, men er vokset op i Pakistan. Hun kom første gang til Danmark i 2010 for at bo med sin mand, der har dansk statsborgerskab. Da hun ikke fik opholdstilladelse med det samme, boede hun nogle år i Malmø og flyttede siden tilbage til Danmark i 2013.

Firooza Yahya fortæller, at det betyder meget for hende at have bestået indfødsretsprøven og få muligheden for at søge statsborgerskab i Danmark. Både hendes mand og børn har dansk statsborgerskab.

“Selvom jeg har ophold med min opholdstilladelse, så er jeg ikke 100% en del af der, hvor jeg er og bor. Så statsborgerskab betyder meget” Firooza Yahya, HF-enkeltfag

Vil videre på DTU
Firooza har ikke kun taget fag på VUC Lyngby for at øge chancen for et godt resultat til indfødsretsprøven. Hun har planer om at tage en hel HF og fortsætte på DTU:

”Jeg vil læse en uddannelse med fokus på det teknologiske, fordi Danmark har brug for sådan nogle i samfundet. Jeg vil være en, der kan bidrage til noget, der er brug for,” siger Firooza Yahya, som også fortæller, at hun ikke altid har troet på, at det kunne lade sig gøre:

”Jeg blev faktisk meget inspireret af VUC Lyngby og lærerne. Da jeg kom her, havde jeg ikke nogen planer om at læse på HF eller andre uddannelser.”

Firooza Yahya startede med at læse fag på 9.-10. klasses niveau, men kombinerer nu med fag på HF-niveau.

Ville du kunne bestå indfødsretsprøven? Test dig selv hos DR her.

Fag og uddannelse på VUC Lyngby