3. december 2021

Firooza fandt inspirationen på VUC Lyngby og læser nu til diplomingeniør

Da Firooza Yahya startede på VUC Lyngby var planen at få afsluttet 9. klasse og måske tage en kortere uddannelse. Men på VUC Lyngby blev hun overbevist om, at hun skulle videre på diplomingeniøruddannelsen.

Af Eva Sofie Fritzbøger

Firooza Yahya er i øjeblikket på barsel. Men når hendes hverdag ikke er fyldt med leg og børnesange, læser hun om IT-løsninger og programmering. Hun er nemlig i fuld gang med at læse til diplomingeniør i IT og økonomi på DTU og CBS, og det var på VUC Lyngby, hun fandt den selvtillid, der skulle til for at søge ind på drømmeuddannelsen:

“Da jeg læste på VUC Lyngby, fik jeg at vide af alle lærerne, at jeg kunne læse videre på universitetet. Hvorfor ikke? sagde de. Du har rigtig gode muligheder” Firooza, tidligere AVU og HF-kursist på VUC Lyngby

Hør Firooza fortælle om VUC Lyngby
(Artiklen fortsætter under videoen)

Ingeniør var ikke den oprindelige plan
Det lå egentlig slet ikke i kortene, at diplomingeniør skulle være næste skridt på vejen.

Firooza er oprindeligt fra Afghanistan, men er vokset op i Pakistan. Hun kom første gang til Danmark i 2010, boede efterfølgende nogle år i Malmø, men vendte tilbage til Danmark i 2013. For Firooza var det vigtigt at lære dansk, så hun kunne sikre sin fremtid. Først gik hun på sprogskole, og i 2015 startede den kommende diplomingeniør på AVU på VUC Lyngby. AVU står for almen voksenuddannelse og svarer til 9.-10. klasse.

Egentlig havde Firooza planer om kun at tage 9. klasse og så en kortere uddannelse, men undervejs i uddannelsen fik Firoozas lærere hende overbevist om, at en HF og universitetet var den rette vej for hende. Og det er hun glad for i dag:

”Jeg er meget glad for at være gået videre på CBS og DTU, for uddannelse er altid godt. Man får mere viden.” Firooza, tidligere AVU og HF-kursist på VUC Lyngby

Firooza vil gerne arbejde som projektleder eller underviser, når hun er færdig med sin uddannelse.

Et krævende studie
Selvom Firooza er glad for, at hun valgte diplomingeniøruddannelsen, erkender hun også, at det er hårdt arbejde at læse på universitet. Hun fortæller, at det er noget helt andet end at læse på VUC. På universitetet er der mange flere på holdet og derfor ikke helt så god mulighed for at spørge sine undervisere til råds.

”Du skal have styr på alt og have alt klar. På den måde er det en fuldstændig selvstændig uddannelse. Så det har været en udfordring, men man ved, at når man klarer det, så bliver man færdiguddannet og kan få et job,” siger Firooza.

Hun fortæller samtidig, at meget af det, hun har lært på VUC Lyngby, kan bruges på universitetet – For eksempel projektopbygning, gruppearbejde, og hvordan man skal have orden i tingene, styr på papirerne og planlægge sin tid og hjemmeopgaver.

“Det er derfor man går på VUC Lyngby og ungdomsuddannelser. Man bliver klar til en selvstændig uddannelse.” Firooza, tidligere AVU og HF-kursist på VUC Lyngby.