Af Eva Sofie Fritzbøger
Nogle bruger vinterferien på ski, mens andre foretrækker at blive hjemme, se film og drikke varm kakao. Og så er der unge som Kamille, der i stedet valgte at tage toget til Vejle for at deltage i en ungdomskonference med temaet ”et samlet Europa”:
”Jeg har altid været interesseret i at debattere på mine tidligere skoler, og mig og mine venner snakker meget om politik i fritiden. Så jeg syntes bare, det lød interessant og tænkte, at nu vil jeg prøve det,” siger Kamille.
Kamille går til daglig på første år på den 2-årige HF. Hun søgte om en plads på konferencen, der blev arrangeret af den danske afdeling af Det Europæiske Ungdomsparlament, efter at have læst om muligheden på skolens intranet. Cirka 80 unge deltog, og der var repræsentanter fra hele Danmark og flere andre europæiske lande.
Tema: et samlet Europa
Før hun tog afsted, spurgte vi Kamille, hvad hendes første tanke var, da hun så konferencens tema ”et samlet Europa”. Hendes svar kom uden tøven: Brexit!
”Helt klart Brexit, for det er jo meget stort lige nu, at England forlader EU. Det er svært at få et samlet Europa, hvor vi faktisk bliver enige om love, som burde være fælles.”
Brexit var netop et af de emner, Kamille fik mulighed for at diskutere til konferencen, og hun fortæller, at det især var interessant at tale med unge fra Skotland og Wales, der har udviklingen helt tæt på.
“Det var spændende at høre om Brexit fra deres side. Den side hører man ikke så meget om i Danmark.”
Ligestilling
Alle deltagere blev før konferencens start delt op i grupper eller ”kommissioner” med fokus på et bestemt politisk tema. Kamille var en del af en gruppe, der skulle komme med forslag til retningslinjer for seksualundervisning i EU, og det var ikke helt tilfældigt, at hun endte netop der. Før konferencen havde hun håbet på at få chancen for at debattere ligestilling:
”Jeg har været en del af organisationer, hvor vi også har snakket meget om kvinderettigheder og rettigheder i det hele taget,” fortæller hun. ”Seksualundervisning handler også om ligestilling og LGBT. Der er biologi, men også meget morale over det.”
I Danmark er vi heldige, at vi hurtigt har accepteret folk, for hvem de er. Sådan er det ikke i hele Europa. Kamille, 2-årig HF
Lyngby HF-eleven sluttede konferencen af med at holde et oplæg om gruppens arbejde foran et 100 personer stort publikum. En spændende oplevelse, som hun dog også erkender, var lidt grænseoverskridende.
Nye venskaber på tværs af grænser
Kamille er ikke kun glad for, at hun valgte at tilbringe vinterferien i Vejle på grund af de spændende politiske diskussioner. Hun fortæller også, at hun på konferencen fik nye venner og udvidede sit netværk ud over Danmarks grænser:
”Det er spændende, og man lærer folk fra hele Europa at kende. Man skaber nye venskaber,” siger HF-eleven.
Kamille vil derfor anbefale andre elever at tage afsted, hvis de får chancen.