10. februar 2020

En uge med fokus på menneskerettigheder, respekt og fællesskab

Lisbeth Zornig var en blandt mange foredragsholdere og kursister, der i medborgerskabsugen satte fokus på udfordringer og muligheder i vore dages samfund.

Hvad betyder klimaforandringer for menneskerettighederne? Hvordan kan vi hjælpe unge på kanten af samfundet? Hvorfor er dansk så svært at lære?

I sidste uge var der medborgerskabsuge på VUC Lyngby, og i løbet af ugen var der rig mulighed for både at stille spørgsmål og diskutere tidens store problemstillinger.

Fællesskab og respekt
Ugen blev skudt igang med et foredrag og musikalsk indslag med musikeren Henrik Goldschmidt, der mener, at verden kan repareres med musik, og at vi skal skabe venskaber på tværs af grænser. Læs mere i denne reportage fra dagen.

Henrik Goldschmidt var imidlertid ikke den eneste, der havde masser at sige om fællesskab og respekt. Ehsan, som læser dansk som andetsprog på VUC Lyngby, mener, at respekt skal omfatte alle.

“Respekt handler ikke om, hvor gammel man er, eller hvor man kommer fra. Alle mennesker skal respektere hinanden,” sagde Ehsan.

I de to videoer herunder kan du høre mere om, hvad vores kursister tænker om respekt og demokrati.

(Artiklen fortsætter under videoerne)

Sådan kan du hjælpe
Lisbeth Zornig var også en af ugens foredragsholdere, og hun fortalte, hvorfor det i dagens samfund er ekstra vigtigt at tage sig af hinanden. Ifølge Lisbeth Zornig er der i dag mange unge, der lever på kanten af samfundet. I stedet for at føle medborgerskab, risikerer de at føle “udenforskab” – altså en oplevelse af at være uden for samfundet. De føler sig måske alene eller bøvler med at leve op til de krav, der bliver stillet.

Heldigvis kan vi hjælpe hinanden og også “de unge på kanten”. Derfor opfordrede Lisbeth Zornig VUC Lyngbys kursister og elever til at bruge uddannelsen til at hjælpe andre.

2 kursister der undervises i medborgerskab

Der blev også talt om medborgerskab ude i undervisningslokalerne.

Respekt for mere end hinanden
I løbet af ugen blev kursisterne også mindet om, at vi ikke kun skal respektere og hjælpe hinanden, men også klimaet.

Onsdag var der besøg fra Amnesty Internationals aktivistgruppe, og der blev det understreget, at klimaforandringer ikke kun fører til vejrrelaterede ændringer, men også kan skade menneskerettighederne. Det kan fx ske, når store naturkatastrofer truer lokalbefolkninger.

Finurlige sprog
Fredag sørgede Sprog-Søren fra Sprogzonen heldigvis for, at ugen sluttede med af med lidt sjov og masser grin. Han kom forbi for at tale om, hvorfor dansk er svært at lære, og om det egentlig er sværere end andre sprog.

Ifølge Søren er alle sprog faktisk lige svære (eller lette) at lære, og han viste kursisterne, at mange andre sprog også kan være svære, når de ikke er ens modersmål.

Sprogzonen holder oplæg og slide med teksten: alle sprog er lige svære = alle sprog er lige lette