6. januar 2022

Der er mange veje til gode danskkundskaber – I Ballerup er hygge, grin og fællesskab i fokus

Hver onsdag samles en gruppe kvinder på Tapeten i Ballerup, hvor Marianne Rønsholt fra VUC Business Partner og VUC Lyngby underviser i dansk.

Af Eva Sofie Fritzbøger

”Det er for eksempel vigtigt at lære dansk, så man kan snakke med naboen og forstå lægen,” siger Nadieh, der oprindeligt er fra Iran, men har boet i Danmark i over 20 år.

VUC Business Partner er VUC Lyngbys tilbud til blandt andet offentlige og private virksomheder om undervisning og opkvalificering af medarbejdere.

Men lærerne fra VUC Business Partner underviser ikke kun rundt omkring på danske virksomheder. Et mangeårigt samarbejde med Hedegårdsskolen i Ballerup giver en gruppe kvinder mulighed for at blive bedre til dansk i hyggelige omgivelser.  Kvinderne har været i Danmark imellem 8 og 30 år og har alle gået på sprogskole for at lære dansk, men vil nu gerne lære at skrive, læse og tale sproget endnu bedre.

“Det er godt at gå her, for vi lærer tingene stille og roligt. Vi er ikke så mange i klassen, så hvis der er noget, man ikke forstår, forklarer Marianne det” Houda, kursist på holdet i Ballerup

Fra mund til mund
Holdet startede som ”forældredansk”, hvor forældre til børn på Hedegårdsskolen eller de tilknyttede daginstitutioner kunne lære dansk, mens børnene var i skole, børnehave eller vuggestue.

Det er dog ikke længere kun småbørnsforældre, der sidder på skolebænken, for fortællingen om holdet gik fra mund til mund, efterhånden som deltagerne anbefalede holdet til veninder og familie.

Jeg anbefalede min søster at komme, fordi det hjælper en til at lære bedre dansk, når man går her,” fortæller kursisten Nedaa.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Kursisterne sidder klar med notesblokke og kuglepenne til undervisningen

Nedaa anbefalede sin søster Samia at starte på holdet

Så i stedet for forældrerollen er fællesnævneren for deltagerne i dag, at de virkelig gerne vil lære at læse og skrive bedre på dansk. Og så er de alle sammen kvinder.

”Nu er det et rent kvindehold, men det var ikke meningen, da det startede,” fortæller Marianne, der dog kan se en fordel i, at der kun er kvinder på holdet nu: ”Vi taler om alt og taler også om ting, som vi ikke ellers ville tale om”

Hverdagsdansk og hyggelige frokoster
Undervisningen på holdet i Ballerup er i det hele taget lidt atypisk. Der arbejdes selvfølgelig med grammatik, udtale og stavning, men hele tiden med udgangspunkt i deltagernes hverdag og daglige behov. Så hvis der er en, der skal til lægen, drejer øvelserne sig om det, og til jul øves der ord som flæskesteg og julekugle.

Holdet, der startede som forældredansk, er et FVU-danskhold. Det er vigtigt for underviseren Marianne, at undervisningen ikke føles som en sur pligt. Deltagerne skal glæde sig til at møde ind hver onsdag, fortæller hun.

”Vi griner meget. Det skal være sjovt at gå her. Vi har en tradition med at spise en frokost sammen ved hver semesterafslutning. Så tager alle mad med, og vi sidder ude ved bordene med de røde duge,” Marianne Rønsholt, underviser