30. marts 2020

Corona og hjemme-undervisning: Lærere tager kreative løsninger i brug

De sidste to uger har al undervisning været afholdt som hjemmeundervisning på grund af risikoen for coronasmitte. Det er nyt land for både lærere og kursister, og det har ført til kreative løsninger på fjernundervisningens udfordringer.

VUC Lyngby er gået ind i 3. uges hjemmeundervisning, efter alle uddannelsesinstitutioner blev lukket midlertidigt ned for at mindske spredningen af coronavirus. Det har været en udfordrende tid for både lærere og kursister, der har været tvunget til at omstille sig til helt nye undervisningsformer, og lærerne har arbejdet hårdt for at sikre, at alle kursister klarer sig godt igennem perioden.

Mor til fire glad for fleksbilitet
Camilla er en af de HF-enkeltfagskursister, der pludselig skal arbejde hjemmefra. Hun er alenemor til fire børn og fortæller, at det ikke er helt let at koncentrere sig om skolearbejdet, når de løber rundt i lejligheden. Derfor var pasningsmuligheder afgørende for, at hun kunne tage sin engelsk terminsprøve i sidste uge:

“Børnene har jeg fået passet. Kun få timer men det hjalp mig til at lægge en god bund i terminsprøven,” siger hun. “På en normal coronadag starter jeg med at undervise mine børn, som omkring frokost bliver sendt ud og lege. Derefter kan jeg se lidt på mit eget”.

Camilla gør brug af de små pauser i børnepasningen til at tage fat på lektielæsningen. Foto: Camilla.

 

Camilla arbejder også om aftenen, når børnene er lagt i seng. Det har derfor været vigtigt for hende at lærerne var fleksible i denne specielle situation:

“Det bedste, lærerne har gjort, er at sørge for, at afleveringer er ved midnat og ikke ved timernes normale afslutning. Det gør, at jeg kan nå at være med og stadig være mor,” siger Camilla.


Tobias er en af de lærere, der skal finde nye måder at undervise på. Her underviser han for et tomt fysiklokale, mens hans kursister følger med online. Se videoer med Tobias’ og andre læreres kreative undervisningsformer længere nede i artiklen. Foto: Tobias.


Savner kammeraterne
Camillas klassekammerat Murtuza fortæller også, at hans lærere er en stor hjælp under nedlukningen:

“Min engelsklærer prøver hvad som helst, for at det skal være lidt nemmere. Jeg kan altid skrive til hende. Hun siger ikke, jeg forstyrrer, men svarer mig og skriver med mig,” siger han.

Alligevel synes Murtuza, det kan være svært at holde koncentrationen derhjemme, og han savner både lærere og klassekammerater:

“Det er rigtig underligt ikke at se de andre. Det gør det også sværere. På skolen der har du en lærer, du kan støtte dig op ad, og du har dine kammerater, du kan spørge, hvis læreren er i gang med at hjælpe en anden elev,” siger han.

Har du også svært ved at koncentrere dig derhjemme? Her er vores elevers tips og tricks:

1. Stå tidligt op og færdiggør dagens undervisning. Undgå for mange og for lange pauser, så du ikke mister overblik og fokus.” – Yasmine, kursist på HF-enkeltfag
2. “Læg en plan for, hvornår hvad skal laves og prøv så vidt muligt at adskille stedet, du slapper af, og stedet du arbejder, så du ikke bliver fristet.” – Rebekka, elev på den 2-årige HF
3. “Sørg for at holde lidt ‘kunstpauser’ og kom ud og få noget frisk luft, så du får genstartet hjernen og får opgaverne lidt på afstand. “ – Patrick, elev på den 2-årige HF

Se flere gode råd på Instagram

Kreative løsninger
Ligesom kursisterne skal lærerne også omstille sig til fjernundervisning på alle hold. Selvom det for lærerne kan være en udfordring, har det også betydet kreative løsninger på nye problemer:

I tre videoer herunder kan du se, hvordan:

1. Tobias underviser i fysik hjemmefra ved hjælp af en tavle, der lige præcis kunne komme med hjem i bilen.
2. Peer teaser for et forløb om undergangsfiktion.
3. Nazli bruger en emhætte som tavle.