Fra fodboldkarriere i Kabul til pilotdrømme i Danmark

tir, 14/08/2018 - 12:36

Det er de færreste i Danmark, der kan sige, at de har spillet på det afghanske ungdomslandshold i fodbold. Men det kan 21-årige Zain Naseri. Han er født i Afghanistan, kom til Danmark som 2-årig og læser nu på VUC Lyngby.

Zain Naseri kom til Danmark med sin familie som helt lille. Han voksede op i København, hvor han gik i skole, indtil han som 13-årig flyttede tilbage til Afghanistan med sin mor og sine mindre søskende.

”Jeg var spændt på at se mit hjemland igen, for jeg kunne ikke huske, hvordan der var.” Sådan fortæller Zain, der blev født i Kabul i 1996. Han faldt hurtigt til i millionbyen Kabul, hvor tiden gik med at være sammen med venner, gå i skole og ikke mindst spille på skolens fodboldhold.

Fodboldturnering i Indien
Og det var netop på grund af sin deltagelse på skolens fodboldhold, at Zain pludselig kom til at spille på ungdomslandsholdet (U17) i fodbold. Skoleholdet rejste nemlig rundt til forskellige turneringer, og det var ved en af disse, at Zain blev opdaget.

”Vi tog på nogle rejser med skolens hold, bl.a. til Indien for at spille en turnering, og det var efter det, at jeg kom med på U17-landsholdet,” fortæller Zain.

Savnede Danmark
Zain spillede for ungdomslandsholdet i et års tid, men fandt ud af, at det krævede meget at spille på så højt et niveau, og derfor stoppede han: ”Det tager alt ens tid, og der er mange rejser.”

Efter at have sagt farvel til U17-holdet tog hans liv en ny drejning. Han var begyndt at savne livet i Danmark, og derfor ville han tilbage. ”Jeg var glad for at være i Afghanistan, men jeg savnede samtidig Danmark, fordi jeg er opvokset her.”

Tilbage i Danmark besluttede Zain, at han ville tage en uddannelse, så han kunne gå efter et nyt mål: at blive pilot.

Rejsen mod pilotdrømmen
”Jeg har drømt om at blive pilot lige siden, jeg var helt lille,” fortæller Zain. Derfor besluttede han at søge ind på AVU på VUC Lyngby, hvor hans storebror, der nu er i gang med elektrikeruddannelsen, også har gået.

AVU er første skridt på rejsen mod pilotdrømmen. Zain har haft dansk, matematik og engelsk – og efter at have bestået alle fag på det niveau, der svarer til 9. klasse, er han her efter sommerferien klar til at starte på 10.- klasses niveau.

Herefter er planen at tage HF-enkeltfag. Han ved, at det bliver hårdt, men han er klar til at gøre, hvad der skal til for at opnå drømmen om at blive pilot. Når han når så langt, vil han måske tage sin uddannelse i udlandet, men kun for at vende tilbage til Danmark bagefter og bor her.

”Jeg ser mig selv i Danmark, fordi jeg er opvokset her. Det er meget nemmere at leve her, og der er mange flere valgmuligheder.”

Skrevet af: Christine Westergaard

Foto: VUC Lyngby og privat

 

En af de trøjer Zain brugte til træning, da han spillede for det afghanske ungdomslandshold. Han har ikke lagt fodbolden helt på hylden. Der er stadig tid til noget hyggebold med vennerne.