Drømmen om OL 2020 og en fremtid med uddannelse

tir, 10/07/2018 - 12:09

To gange om dagen, seks dage om ugen, året rundt er Peter Holmquist ude at ro på Bagsværd Sø. Den 22-årige eliteroer er en del af U23-landsholdet i roning, som hver dag kæmper for at nå ét mål: OL i Tokyo i 2020.

Peter Holmquist er roer på eliteniveau og drømmer om at komme til OL i Tokyo i 2020. Men selvom roning fylder næsten alt, har han også behov for at blive stimuleret intellektuelt ved at tage en uddannelse.

Kombinerer sport og studie
Siden januar har Peter derfor læst HF-enkeltfag som e-learning på VUC Lyngby. Her tager han i første omgang engelsk og biologi. Efter sommer er det planen at læse tre andre fag, så han til slut får et eksamensbevis, der er adgangsgivende til fysioterapeutuddannelsen.

”Biologi har jeg ret nemt ved, fordi jeg i forvejen ved meget om kroppen på grund af min sport, men engelsk er lidt sværere for mig. Så det lægger jeg ekstra vægt på for at kunne blive god til det,” siger Peter.

Team Danmark
Det var elitesportsorganisationen Team Danmark, der foreslog ham at kontakte VUC Lyngby, fordi han her kunne tage fag online og dermed få fleksibilitet til at kombinere sport og studier.

”Team Danmark fortalte om online-timer på VUC Lyngby, og det er helt oplagt for mig, fordi jeg får friheden til at tilpasse mit studie til min træning. Det ville jeg ikke kunne, hvis jeg havde almindelig undervisning eller en arbejdsgiver.”

For Peter betyder det alt, at han bare kan have sin computer med for at kunne passe sine studier, f.eks. når han er på træningslejr i udlandet.

 

Peter sidder som 4 mand i båden tættest på billedet og har trænet sammen med de 3 andre siden 2016.

Holdt til ilden
Der er dog stadig lang vej til en billet til de olympiske lege og forude venter en række mesterskaber, ikke mindst VM i 2019. Her skal Peter i top 12 for at få en adgangsbillet til OL.

”Hver dag er en konkurrence. Der er hele tiden en, der kan overtage ens plads. Det gælder om at blive holdt til ilden,” fortæller Peter, der startede med at ro som 7-årig. Roning har altid fyldt meget i hans liv, og siden han var helt lille, har han været til stævner i hele verden med sin far, der også har været professionel roer og senere sportschef.

Men selvom roning fylder størstedelen af Peters vågne timer, er der også plads til at lægge planer for fremtiden. Og én af dem er at blive fysioterapeut. ”Hvis jeg kun skulle ro, ville jeg blive skør,” fortæller han med et smil og fortsætter, ”min drøm er at kunne læse fysioterapi, og derfor skal jeg have en gymnasial uddannelse.”

Hjælp til sin ordblindhed
En anden grund til, at Peter Holmquist har valgt at læse på VUC Lyngby, er, at han her kan få hjælp til sin ordblindhed, som han har været bevidst om siden 3. klasse. Én aften om ugen tre timer ad gangen får han hjælp af en ordblindeunderviser, bl.a. til sine engelskopgaver.

”Det svære ved, at jeg læser onlinefag er, at der ikke er så meget mundtlighed, men det får jeg så i mine timer med Jan (ordblindeunderviser på VUC Lyngby).”

Også når det gælder studierne, mærker Peter, hvordan hans konkurrencegen spiller ind. ”Når jeg får respons på mine opgaver, er det med til at motivere mig til at gøre det endnu bedre næste gang. Min egen målestok motiverer mig,” fortæller han.

Han regner med at tage e-learning på VUC Lyngby de næste tre år, og så håber han, at han en dag kan kalde sig selvstændig fysioterapeut, og hvis alt går efter planen – også olympisk mester i roning.

Skrevet af: Christine Westergaard

Foto: row2k.com og VUC Lyngby

Om Peter Holmquist

  • Roet for Lyngby roklub siden 2010, men træner som en del af landsholdet ved Danmarks Rocenter, som ligger ved Bagsværd sø.
  • Har taget e-learning på VUC Lyngby siden januar. Har 23 timer om ugen og bestemmer selv, hvornår de ligger.
  • Har tidligere været letvægtsroer og nåede at ro sig på letvægtsfireren (’Guldfireren’), lige inden den blev taget af OL-programmet i 2017.

Om e-learning på VUC Lyngby

  • Det er muligt at tage en fuld HF som e-learning.
  • e-learning kan også kombineres med traditionel klasseundervisning.
  • Der er en stor grad af fleksibilitet, fordi man selv bestemmer, hvor og hvornår man vil lave sine lektier.
  • Du får Office-pakken gratis, når du studerer på VUC Lyngby.

Artiklen om Peter Holmquist har også været bragt i Det Grønne Område. Læs den HER