Da drømmen blev til et mål

ons, 28/06/2017 - 10:10

Siden hun var helt lille, har 28-årige Jette Hedegaard drømt om at blive student. Men først da drømmen blev til et mål for hende, begyndte resultaterne at vise sig.

Med bobler og blomster stod familie og venner klar til at tage i mod Jette Hedegaard, da hun glad kom ud fra sin sidste eksamen i HF-enkeltfag på VUC Lyngby. Her kunne hun føje endnu et 12-tal til samlingen af høje karakterer og et gennemsnit på 10,4 på eksamensbeviset.

Uddannelse i eget tempo
Jette Hedegaard har altid været glad for at gå i skole og især for de boglige fag, men vejen til studenterhuen har ikke været lige til. Som psykisk sårbar har Jette i flere perioder været væk fra uddannelsessystemet, og hun havde egentlig lagt drømmen om at blive student på hylden.

Men det ændrede sig, da hun startede op på almen voksenuddannelse (AVU) på VUC Lyngby for at tage 9.- og 10. klasses fag. Hun fik så gode karakterer på AVU, at hun efter noget tid kunne begynde på HF-enkeltfag, og langsomt begyndte studenterdrømmen at melde sig igen.

I dag sidder hun så glad og stolt med sin studenterhue:

"Jeg havde aldrig troet, at jeg ville nå den dag, men det har været muligt, fordi jeg har kunne tage HF-uddannelsen som enkeltfag, og fordi jeg har været rigtig glad for at gå på VUC," fortæller Jette.

Nul procents fravær
At Jette Hedegaard har været glad for sin tid på Nybrovej, viser en fraværsprocent på nul. Ikke en eneste undervisningstime er hun gået glip af de seneste to år.

"Jeg har selv kunne sammensætte mine fag ud fra interesse, og så har jeg samtidig fået det bedre af at komme hen på skolen. Jeg har haft nogle virkeligt gode lærere og nogle søde medkursister. Man er god til at støtte hinanden, og så er der plads til alle."

Selvom man ikke skulle tro det med et snit på 10,4, så har det ikke altid været nemt for Jette at få gode eksamenskarakterer. Ved de to første mundtlige eksamener på HF-uddannelsen gik klappen ned.

Derfor tilmeldte hun sig et kursus i eksamensangst på VUC Lyngby. Her lærte hun bl.a. om vejrtrækningsøvelser og mindfulness, og samtidig fik hun redskaber til at håndtere selve eksamenssituationen. Siden kurset har hun kun fået 10- og 12-taller ved alle eksamener.

Nye mål venter
Gennem hele sit uddannelsesforløb har Jette fået stor opbakning fra familie og venner. Men hun har også hentet støtte fra anden siden; nemlig fra personale og medbeboere i det bofællesskab i Lyngby, hvor hun bor.

Faktisk var det personalet her, der hjalp hende med at lave drømmen om at blive student om til at blive et konkret mål. Hun har brugt dem meget til at fremlægge for og sparre med. "Jeg er den eneste i bofællesskabet, der gik i skole, så de synes, det har været spændende at følge mig."

Nu venter en velfortjent sommerferie, der blandt andet byder på et højskoleophold på Fyn og en tur til Lalandia. Men allerede nu har Jette nye mål, når ferien er overstået. Hun vil søge ind på Professionshøjskolen Metropol og uddanne sig til bioanalytiker.

"Jeg drømmer om at blive bioanalytiker, fordi jeg så godt kan lide kemi og matematik. Jeg elsker, når der er et facit," fortæller Jette med et smil.

Samtidig er et andet mål at rykke i egen bolig inden for de kommende år, men lige nu handler det om at nyde sommeren og den nyerhvervede titel som student.

 

 

Skrevet af Christine Westergaard

Jette Hedegaard har læst HF-enkeltfag og fik et eksamenssnit på 10,4.

Drømmer om at blive bioanalytiker.

VUC Lyngby udbyder kursus i eksamensangst.

Her kan du læse artiklen om Jette Hedegaard i Det Grønne Område.