Årets kursisttale ved HF-translokationen 2018

man, 09/07/2018 - 10:41

"Det føles som om vi startede her på VUC Lyngby i sidste uge, men ak nej. Vi har brugt lidt mere end en uge på at gøre os fortjent til denne smukke studenterhue og til vores studentereksamen." Læs hele kursisttalen fra Elias Serritzlew her.

I går tog jeg bussen hjem fra et studentergilde og bussen kørte tilfældigvis den samme vej, som jeg har cyklet på vej til VUC Lyngby næsten hver morgen. Da jeg sad i bussen med min hue på, gik det op for mig at da jeg startede her på skolen, og cyklede den vej hver morgen, så tænkte jeg aldrig på hvordan det ville være at stå her i dag og være færdig. Og jeg tror jeg taler for alle os nye studenter når jeg siger, at det er gået virkeligt hurtigt.

Det føles som om vi startede her på VUC Lyngby i sidste uge, men ak nej. Vi har brugt lidt mere end en uge på at gøre os fortjent til denne smukke studenterhue og til vores studentereksamen. Vores hårde arbejde har endeligt båret frugt, og vi studenter er nu klar til at gå ud og erobre verden.

Selvom det kan være oplagt at fokusere på de store ting som skolen har givet os. Så er der meget mere end huen og eksamensbeviset som vi kan tage med videre i livet. Skolen har nemlig givet os noget der er mindst lige så vigtigt som muligheden for at kunne udleve vores drømme. Skolen har givet os kammerater og venskaber, som med hjælp fra lidt knofedt og gaffatape, kan holde resten af livet.

Skolen er også et sted hvor vi har fået lov til at udvikle os som personer og i den tid vi har brugt her, er det ikke kun os, studenterne som har ændret sig. Skolen har fået bygget Posten færdigt og kantinen har gjort kål på deres kål retter med kålsalat til.

VUC Lyngby er et sted hvor vi har kursister fra hele landet, af forskellige aldre og endda forskellige kulturer. Vi er ikke ens og har ikke den samme historie og de samme grunde til vi netop valgte VUC Lyngby. Men alle vores forskelligheder er en meget positiv ting, da vi nogle gange kan lære ligeså meget om fra vores medstudenterne som vi kan lære fra lærerne. 
Det er dog ikke os alle som ved præcist hvad vi nu skal med vores huer og eksamensbeviser. Nogle vil tage et sabbatår, nogle vil ud og rejse og nogle vil direkte videre ud i en ny uddannelse og et nyt skoleforløb.  Men lad os alle, for en stund glemme bekymringerne for fremtiden og bare nyde hvad vi studenter nu har opnået.  

For et år siden læste jeg en tekst i undervisningen her på skolen, den vækkede en interesse i mig for Kierkegaard. Siden da har jeg, tro det eller ej, læst nogle af hans tekster i min fritid. Så jeg har derfor udvalgt et citat fra Kierkegaard som jeg nu vil læse op.

”Det Store er ikke at være Dette eller Hiint; men at være sig selv, og dette kan ethvert Menneske, naar han vil det.”

Jeg valgte dette citat, fordi jeg har oplevet at mange unge i dag føler sig presset overfor forventningerne om at de skal klare sig godt i skolen, så de kan skynde sig videre og komme igennem de strenge krav der nu er sat for uddannelserne. Forventninger om at de unge skal være månedens medarbejder på arbejdet. Forventninger om at de unge skal være sociale og altid være klar til en fest eller bytur med vennerne. Forventninger om at de unge ser de nyste afsnit af Tv-serier og film, så de kan være med i samtalerne. Forventningerne kommer fra højre og venstre og kan nemt overvælde os hvis vi ikke passer på.
Så tag det sabbatår, tag ud og rejs eller gå efter den uddannelse du har lyst til. For det eneste der faktisk betyder noget når vi skal skabe den fremtid vi ønsker os, er hvordan vi har lyst til at forandrer verden.

Så min besked til alle os studenter der føler livet går for hurtigt for os.
Sæt farten ned, ændre jeres liv, før det ændrer jer.  

Til sidst vil jeg gerne tillykke ønske alle mine medstudenter! Jeg vil gerne takke alle lærerne for deres undervisning, og administration for at det er muligt vi står her i dag.

Tak

Årets HF-translokation blev afholdt den 29. juni. Det var en festlig fejring af studenterne med taler, sange og overrækkelse af eksamensbeviser.